"UČENIČKA LIKOVNA INICIJATIVA"

Stručna likovna suradnja učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek s institucijama Grada i Županije


Ovim projektom smo potaknuti mlade umjetnike (učenike) na suradnju kako sa svojim vršnjacima, tako i sa starijim i nemoćnim ljudima, a s ciljem razvoja kreativnosti i umjetničke osviještenosti među mladim ljudima. Učenici su od 2009. godine nositelji umjetničkih radionica (likovno-kreativnih) koje su se ostvarivale u školskim prostorima, izvan škole, ali i u drugim gradovima Osječko-baranjske županije, posebice na prostorima od posebne državne skrbi.
Prihvaćanjem od strane Županijskog savjeta mladih, koji ga je i financirao, projekt „Učenička likovna inicijativa“ već je na samom početku polučio prvi uspjeh.

Sve zainteresirane institucije - vrtiće, škole, domove pozivamo da nas kontaktiraju na naš mail: umjetnicka.skola.osijek@gmail.com s ciljem ostvarivanja suradnje i dogovora oko provedbe projekta.

koordinator projekta:
Marko Šošić
akademski slikar
- prof.mentor

Napomena: projekti su poredani retrogradno, od najnovijeg prema najstarijem.

 


9. Prilika za pomoć? Gdje? Prilika za slikanje? Gdje?

Novi mural u dvorištu Doma za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Osijek, rujan 2013.

Ako možemo nekoga nešto naučiti, nekome pomoći, nekome uljepšati barem jedan dan i još to učiniti slikanjem, tu smo, složit će se učenici, profesori i ravnateljica osječke srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Upravo se takva prilika ukazala u subotu, 21. rujna ove godine, kada su učenici 4.c razreda naše škole, smjer slikarski dizajner, u suradnji s Volonterskim centrom Osijek, a pod mentorstvom Željka Ašpergera, prof., oslikali zid u dvorištu Doma za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Osijek na Vinkovačkoj. 
Nije ovo ni prvi, a ni zadnji put da se odazovemo ili sami organiziramo takvu akciju jer što bi značilo ono odgojno- obrazovno i primijenjeno u nazivu naše ustanove da se tim i ne vodimo u našem radu?

* * *

 

8. Oslikavanje eksterijera Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark", lipanj 2012.

Na oslikavanju vanjskog zida Centra,
koji je otvoren prema dovorištu/igralištu, sudjelovali su učenici 3.a razreda, smjer slikarski dizjan:


Danijela Mak
Sara Sabo
Rahela Krulić
Jelena Jurić
Marianna Nardini
Rahela Krulić
Anita Sesar

uz mentorstvo prof. Mirana Blažeka, mag.slikarstva.

* * *

7. Oslikavanje odjela pedijatrije KBC Osijek, 18.2.2012.

Sudjelovali učenici 3.a razreda, smjer slikarski dizajn:

Danijela Mak
Sara Sabo
Rahela Krulić
Jelena Jurić
Marianna Nardini

uz mentorstvo prof. Mirana Blažeka, mag.slikarstva.

6. OSLIKAVANJE ATRIJA OSNOVNE ŠKOLE SV.ANE U OSIJEKU, 17.5.2010.

Sudjelovali: profesori-mentori: Ana Pichler, Ivana Karlović i Tihomir Fischer s 3.a razredom, smjer kiparski i aranžersko-scenografski dizajn.

5. KOSTIMI I SCENOGRAFIJA ZA BOŽIĆNU PREDSTAVU ŠTIĆENIKA COO-A „IVAN ŠTARK“, prosinac 2009.

Pod mentorstvom prof. Marije Jakovac (kostimi) i mentorstvom prof. Ivane Karlović (scenografija), učenici su izveli potrebne rekvizite za predstavu koju su štićanici Centra „Ivan Štark“ izveli za Božić 2009.

4. DJEČJI VRTIĆ "RIBICA" Sarvaš ( kod Osijeka), listopad 2009.

Naš četvrti projekt bio je oslikavanje cjelokupne fasade Dječjeg vrtića „Ribica“ u Sarvašu pod mentorstvom prof. Željke Fuderer Levak i učenika prvih razreda (1.a i 1.b šk.god. 2009./2010.). Fasada vrtića „Ribica“ zahtjevala je najveće planiranje i najviše posla jer je bila zapuštena i išarana. Tijekom tri dana učenici prvih razreda su u sklopu nastave putovali iz Osijeka u Sarvaš, te velikim trudom oslikali cijelu fasadu veselim bojama. Kako je ime vrtića „Ribica“ fasada je oslikana velikim valovima u tri boje, te ribicama.

3. DJEČJI VRTIĆ  "VEDRI  DANI", Jegerova ulica , Osijek, rujan 2009.

Naš treći projekt pod mentorstvom prof. Željke Fuderer Levak i radom  prvih razreda  srednje Škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek u školskoj godini 2009./2010. bio je uređivanje i oslikavanje dvorišnog zida u sklopu dječijeg igrališta Dječjeg vrtića „Vedri dani„ u Osijeku. Suradnja je ostvarena između odgajateljice Livie Berečić i prof. Fuderer Levak, kao potreba za hitnom intervencijom na zid koji bio išaran i zapušten. Kako bi djeca koja tamo borave svakodnevno imala nešto veselo i edukativno, zid je oslikan šarenim bojama i na njemu su aplicirani brojevi i slova pa je diobio naziv „edukativan“ zid jer odgojiteljice ga mogu svakodnevno koristiti kao ploču za učenje djece brojeva i slova, oblika i boja.

2. DJEČIJI VRTIĆ „STRIBOR" , V. I .Meštrovića 7, Osijek , svibanj 2009.

Naš drugi projekt bio je oslikavanje fasade Dječjeg vrtića „Stribor" u Osijeku. Suradnja je ostvarena između odgajateljica vrtića i prof. Željke Fuderer Levak i njezinih učenika (1.b generacija 2008./2009.). Oslikali su ulaznu fasadu vrtića koja je po prvi puta u 30 godina postojanja dobila novo ruho. Fasada je dobila atraktivan izgled sa dječjim motivima (cvijeće, sunce, avion, natpis „Stribor“, životinje…). Osvježen je izgled vrtića na koji su građani iznimno pozitivno reagirali, te roditeljima i djeci uljepšali svakodnevni dolazak u vrtić.


1. Dom za starije i nemoćne, Drinska ulica 10, OSIJEK,
22. svibnja 2009.

Naš prvi projekt bio je oslikavanje platnene tende korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Osijek, gospođi Brigiti Jergović, koja će joj svakako dobro doći kao zaštita od ljetnih vrućina. Mentor ovoga projekta je nastavnik Nedeljko Čubek, akad. slikar, s učenicima 4.b razreda, smjera slikarski dizajn: Nevena Živić, Biljana Smolčić i Mirjana Baić.

 


početna / o školi / kontakt / nastava / aktivnosti i projekti / stručno usavršavanje / linkovi
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
© Copyright 2012.
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek
Krbavska b.b., 31000 Osijek / tel: 031/273 126 / fax: 031/273 111 / ss-osijek-515@skole.t-com.hr / umjetnicka.skola.osijek@gmail.com
oblikovanje: Marko Šošić, akademski slikar - prof.